“Çalışma hayatına tahin, pekmez, helva üretimi yaparak başladım. Daha sonra kendi işimi yapmaya karar vererek pastane açtım. İlk günkü heves ve istekle 30 yıldır aynı yerimizde kalitemizden ve güler yüzümüzden taviz vermeden müşterilerimize en iyi şekilde hizmet veriyoruz” diyen firma sahibi Necip Özsoy sorularımızı yanıtladı.
Kendinizi tanıtır mısınız?
Kastamonu Taşköprülüyüm. 1992 yılından İstanbul’a gelip kendi işimi kurmaya karar verdim. 30 yılı aşkın bir süredir de pastanemizde kalitemizden ve güler yüzümüzden taviz vermeden müşterilerimize hizmet veriyoruz.
Bu işe nasıl başladınız. Bu işi yapmanızda size yol gösteren ustalar arasında kimleri sayabilirsiniz?
Asıl mesleğim tahin, pekmez, helva imalatçılığıdır. Hafta sonları ise eniştemin pastanesinde ona yardımcı olurdum. Ayrıca bayramlarda yoğunluk olduğu için Koskanın mağazasında çalışırdım. Zamanla pastanecilik işi aklıma yatmaya başladı ve bu işi yapmaya karar verdim. Koskadan ayrılarak kendime ait bir pastane açmaya karar verdim. Küçük bir dükkan bularak işimin başına geçtim ve müşterilerimize hizmet vermeye başladım.
Firmanızın kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman, kimler tarafından kuruldu?
1992 yılında Koska firmasından ayrılarak Sera Pastanesini kurup müşterilerime hizmet vermeye başladım. Önce küçük bir yerde 8 ay kadar hizmet verdim ancak burası küçük ve yetersiz geliyordu. İşi tam yoluna koyduktan sonra 1992 yılının sonlarına doğru bugünkü yerimize taşınarak hizmet vermeye devam ettik. Yaklaşık 30 yıldır da aynı yerimizde kalitemizden ve güler yüzümüzden taviz vermeden müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Başlangıçta üretim konusunda tam bilgim yoktu. Ustaların çeşitli bahaneler üreterek işe gelmemeleri nedeniyle kendim imalata girip üretim yapmaya başladım. Zamanla satışını yaptığımız böreğinden, poğaçasına, pastasından, açmasına kadar hepsinin üretimini öğrendim. Ustalık ve kalfalık belgelerini de aldım. Açıkçası bizi yarı yolda bırakan ustalar sayesinde işi öğrendim diyebilirim.
Ürün çeşitleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kuru pasta, yaş pasta, kurabiye, poğaça, börek, açma çeşitleri, simit, Ramazan Pidesi, güllaç, revani, şeker pare, triliçenin hem üretimini hem de satışını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca baklava çeşitlerinin de satışını yapıyoruz. Ancak onu kendimiz üretmiyoruz güvendiğimiz bir yerden alarak
müşterilerimize sunuyoruz.
Fiyat politikanız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Fiyatlarımızı bölgemizde yaşayan halkın alım gücüne göre belirlemeye çalışıyoruz. Tabi fiyatları belirlerken çevremizde bulunan aynı işi yaptığımız meslektaşlarımızın fiyatlarını da baz alıyoruz. 100 metre ilerde faaliyet gösteren meslektaşım 2 liraya poğaça satarken ben 2 buçuk liraya poğaça satmaya çalışırsam müşteriler benden alışveriş yapmayacaktır.
Kullanılan ürünlerinin fiyatlarının yükselmesi sizi nasıl etkiliyor?
Son aylarda kullandığımız malzemelerin fiyatlarına neredeyse 10 günde bir zam gelmeye başladı. Son 4-5 ay içerisinde fiyatlara neredeyse yüzde 100 yakın zam geldi. Bundan 5 ay önce 18 liraya aldım baskılı poşetin kilosu 30 liranın üzerinde. Yağ, un, şeker fiyatları da neredeyse bir yıl içerisinde yüzde 100 yakın zamlandı. Ancak biz ürünlerimize aynı oranda zam yapamıyoruz. Bir yıldır poğaçayı 2 liraya satmaya devam ediyoruz. Biz yılda bir kere, bazı durumlarda iki kere zammı zor yaparken aldığımız ürünlerin fiyatları her geçen gün zamlanıyor. Biz kendimizden
fedakarlık yaparak zamları müşterilerimize yansıtmıyoruz. Aynı oranda değil yarısı oranında bile yansıtsak müşterilerimiz bizden alışveriş yapmayacaktır.
Pandemi döneminde ne gibi sıkıntılar yaşadınız? Kısıtlamaların size yansıması nasıl oldu?
Pandemi döneminde bir çok işletme kapanarak müşterilerine hizmet veremedi. Biz ise kısıtlamalardan muaf olduk ve çalışmalarımıza devam ettik. Ancak sokağa çıkma yasağı olması ve mağazamızda müşterilerimizi ağırlayamadığımız için satışlarımızda büyük düşüşler yaşandı. Birde özellikle zabıtaların şu saatte kapatın, bu saatte satış yapamazsınız gibi söylemleri bizi zor durumda bıraktı. Birde dükkanımızın yakınında polisimizin maske ve mesafe kontrolü yapması ister istemez müşterinin buraya gelirken tedirgin olmasına neden oldu. Bu nedenle alışveriş yapmadan giden müşterilerimiz de oldu.
Bugün, güzel ve kaliteli bir baklava yemek için ne kadar para ayırmalıyız. Bu konuda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Kullandığımız unun, şekerin, yağın, ceviz ve fıstığın fiyatı belli. Her geçen günde bu fiyatlar artıyor. Gerçekten iyi bir baklavanın içerisine konulan malzemeler bellidir. Maliyetleri hesapladığımızda bir kilo baklavanın 40 liranın altında satışının yapılmaması gerekir. Ancak çevremizde daha uygun fiyata baklava satışı yapılıyor ve bazıları bizim baklavamızdan bile güzel. Denemek için birkaç kere dışardan baklava aldım tadı güzel, içerisinde gerçek fıstık var. Biz onların sattığı fiyata baklavayı üretemezken o insanlar bizim maliyetimizin altında baklava satışı yapıyor. Bunu nasıl başarıyorlar gerçekten anlamıyorum.
Geçmişten bugüne baktığınızda sektörle ilgili en çok neyin değiştiğini görüyorsunuz?
Eskiden işimizi yaparken keyifle zevkle hareket ediyorduk. Sadece işimizi yapmaya odaklanıyorduk. Önceden günümüz gibi ağır rekabet şartları yoktu. Aynı bölgede bir iki tane pastane vardı ve fiyatlar aynı seviyelerdeydi. Şimdi ise bir sokakta ya da caddede aynı işi yapan birkaç mağaza yer alıyor. Hatta aynı işi yapmasalar bile aynı ürünleri satan dükkanlar bulunuyor. Mesela dönerci sabahları poğaça börek satıyor. Çiğ köfteci tatlı satışı yapıyor. Bunların üstüne bir de zam yağmuru eklenince işin içinden çıkmamız gerçekten zor oluyor. Ayrıca eskiden çalışacak elaman, çırak bulmakta zorlanmıyorduk. İlkokuldan çıkıp, ortaokuldan çıkıp bizim yanımızda çalışanlar vardı. Şimdi ise 12 yıllık eğitimle birlikte yanımıza alıp yetiştirebileceğimiz çırak bulamıyoruz. Bulduklarımızda bir süre çalışıp az çok işi öğrenince üç kuruş fazla kazanmak için başka yerlere gidiyorlar.
Personel seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?
Bizim alanımızda işi bilmekten çok temizlik ve mesleği yapma isteği önemlidir. Temizliğe, hijyene önem veren birine işi öğretmek kolaydır. Yeter ki istek olsun. İşi öğrenme isteği olduktan sonra o personeli bir hafta 10 gün içerisinde iş yapacak hale getirirsiniz. Özellikle son zamanlarda personel bulmakta zorlanıyoruz ancak personeli de bulunca hemen işe almıyoruz. İş ahlakı da bizim için önemlidir. Sonuçta müşterilerimize karşı bizi temsil edecek bir çalışan oluyor. Güler yüzlü hizmet vermesi önemlidir. Biz seçtiğimiz personelle uzun soluklu çalışmayı tercih ediyoruz. Burada daha önce çalışan ustalarım 15 yılın üzerinde çalıştılar. Personelimiz işini yaptığı sürece onlarla anlaşmamızda kolay oluyor.
Sizce müşteriler neden sizi tercih etmelidirler?
Biz işimizi temizlik ve hijyen şartlarına göre yapıyoruz. Kendi yemediğimiz bir ürünü kesinlikle müşterilerimize satmıyoruz. Kalite ve güler yüzümüzden taviz vermeden hizmet verdiğimiz için müşterilerimizde bizi tercih ediyorlar.
Müşterileriniz tatlı alırken nelere dikkat etmeleri gerekir?
Özellikle sıcak ve şerbetli tatlılarda ürünü taze olması önemlidir. Bir ürünün taze olduğunu da rengine ve parlaklığına bakarak anlarsınız. Bunun dışında dış görünüşe bakarak kaliteli olup olmadığını anlamamız pek mümkün değildir. Yedikten sonra boğazınızda ve midenizde yanma oluyorsa o tatlıdan uzak durmanızı tavsiye ederim. Biz uzun yıllardır aynı yerde, gel geç müşteriye değil de sabit müşteriye hizmet verdiğimiz için ürün kalitemizden taviz veremeyiz. Kalite de biraz düşüş yaşandığı zaman müşterimiz bunu anlar ve bizden alışveriş yapmaz.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Büyümek ya da başka yerde şube açmak gibi bir niyetim yok. Burada sağlığımın elverdiği ölçüde müşterilerime hizmet vermeye devam etmek istiyorum. İşimi sevdiğim için emekli olmama rağmen çalışmaya devam ediyorum.