BELKIS ERDEN TUNCAY: “SAĞLIKLI BESLENME BİR YAŞAM ŞEKLİ HALİNE GELMELİ.”
“Amacım iyi ve mevsiminde malzemelerle, sağlıklı ve lezzetli, annelerimizden anneannelerimizden
öğrendiklerimizle yepyeni bir mutfak yaratmaktı,” diyor Belkıs Erden Tuncay. Bu düşüncesinin eserlerini Belkıs’ın Mutfağı’nda hazırlayıp pişiriyor. Tatlılar da bu sağlıklı beslenme felsefesinden payına düşeni alıyor.
Belkıs Hanım merhaba. Öncelikle bu nefis tatlılar ve misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederiz. Tatlı Dünyası dergisinin bu sayısında dosyamızın adı “Kahve ve Kahveli Tatlılar”. Sizden de nefis tarifler alacağız ama öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Belkıs Erden Tuncay: Rica ederim, ben teşekkür ediyorum ayaklarınıza sağlık. Kırk sekiz yaşındayım. İzmirliyim ve eski bir beyaz yakalıyım. Yirmi üç yıldır tip1 diyabetliyim. Bu otoimmün hastalık sayesinde sağlıklı beslenme ile tanıştım ve merakım olan mutfak çalışmalarında uzmanlaştım. Yaklaşık sekiz sene önce Belkıs’ın Mutfağı markasını kurdum. Amacım iyi ve mevsiminde malzemelerle, sağlıklı ve lezzetli, annelerimizden anneannelerimizden öğrendiklerimizle yepyeni bir mutfak yaratmaktı. Şekersiz, glütensiz ve aynı zamanda lezzetli ürünler yaparak başlayan maceram sonrasında geleneksel ve dünya mutfağı kategorisine de yayıldı. Günümüzde bir gıda endüstrisi düzeni var ve bunun içinde sağlıklı olarak ayakta
durabilmek ve iyi seçimler yapabilmek daha da önemli hale geliyor. Geleneksel olan, vatanımızda yetişen ürünler ile bezenmiş sofralar, aileler olarak bizleri daha güçlü kılacaktır. Benim inancım bu yönde.
Bize Belkıs’ın Mutfağı’nın serüveninden söz eder misiniz?
Mutfağa ilgim hep vardı. Kalabalık sofraları olan bir ailede büyüdüm. Annem, babam, anneannem, babaannem çok güzel yemek yaparlardı. Annem, Boşnak, Girit göçmeni bir ailenin İzmirli kızı, babam da Kilisli… Dolayısıyla üç ayrı mutfağın izlerini görerek büyüdüm. Mutfağımı sekiz yıl önce fermantasyon ürünleri üreterek elma sirkesi yapımıyla kurdum. İlikli kemik suları, kefir, yoğurt, ekşi maya ekmek, şekersiz fıstık ezmeleri, değişik sos ve reçeller ürettim. Sonrasında da catering ayağını hayata geçirdim.
Burada özel tatlar hazırlıyorsunuz. Belkıs’ın Mutfağı’nın lezzeti dillere destan, bunu biliyoruz, fakat listenin en başında “sağlıklı beslenme” var değil mi? Siz, sağlıklı beslenme konusunda da eğitimlisiniz.
Aslında üniversite bölümüm sosyolojidir. Yıllarca uluslararası şirketlerde satış ve eğitim departmanlarında çalıştım. Sonrasında da mutfak aşkı ağır basınca mutfak konusunda birçok eğitim aldım. Hastalık ve ameliyatlar da insana çok şey öğretiyor, deneyim kazandırıyor. Burada anahtar kelimeler, katkısız, iyi malzemelerle yapılmış, mevsiminde sebze meyve kullanarak yapılan tüm ürünler, temiz beslenme. Bunların dışında geçen yıl diyabetli bireylere koçluk çalışmalarım başlamıştı, bu yıl da Fonksiyonel Tıp Akademisinden Wellness Sağlık Koçluğu eğitimim tamamlandı ve mutfak dışında bu çalışmaları da yapıyorum.
Son zamanlarda yeme-içme alışkanlıklarımız epey deforme oldu. Olmaya başladı demiyorum çünkü artık bu sınırın epey aşıldığını düşünüyorum. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz ve sağlıklı beslenme için önerileriniz nelerdir?
Bu çok detaylı işlenmesi gereken bir konu. Aslında çok da önemli. Dışarıda yemek bizim tencere yemeklerimizi çok azalttı, kalite değişti ve hastalıklar arttı. Ben buna niyetler bozuldu diyorum
çünkü üzülerek söylemek gerekirse, malzeme ve ürün kalitesi önemini kaybetti ve tabii lezzetler de
kayboldu. Sağlıklı beslenme bir yaşam şekli haline gelmeli, bir iki günde olacak şey değil ama isteyince çok güzel oluyor ki bunun örneklerini birlikte çalıştığım kişilerde görüyorum.
Konumuz kahveli tatlılar olunca, söz dönüp dolaşıp tatlılara geliyor. Tatlı bizim mutfağımızda hep çok ağır olarak algılanır oysa ben kültürümüzde tatlının özel bir yeri olduğunu düşünüyorum. Tatlılarımızı da sağlıklı beslenme diyetimize katabiliriz değil mi?
Kahve, Türk toplumunda yüzyıllardır vazgeçilmez bir lezzet. Tatlılarda da çok keyifle kullandığımız bir malzeme. Tatlılar da Türk mutfağının temel konularından birisi… Sağlıklı beslenmede, eğer bir sağlık sorunu yok ise hafif, belki bazen rafine şekersiz lezzetlerle bunu dengelemek mümkün. Eğer tümüyle sağlıklı yiyorsak arada kaçamaklar olabilir ki onları da iyi seçersek ve spor hayatımızda olursa neden olmasın.
Ve son olarak, bizler için hazırladığınız bu üç nefis kahveli tatlıdan söz edelim. Tariflerini ayrıca vereceğiz tabii… Kolay ve pratik tatlılar mı bunlar?Sizden pratik pişirme püf noktalarını da öğrenebilir miyiz?
Evet, çok kolay olmalarına özen gösterdim. Malzeme olarak kolay bulunur olanlar ve evde hatta
istenirse çocuklarla çok rahat yapabilirsiniz. Keyifli de bir aktivite olmuş olur. Dilerseniz tariflerini sizinle paylaşayım.